ГРАЂАНСКА ИНИЦИЈАТИВА ЗА ПЛАНЕТУ ЗЕМЉУ
5.12.2011

У оквиру светске кампање СТОП КЛИМАТСКИМ ПРОМЕНАМА 2011, link,која се у целом свету остварује првог викенда децембра месеца, у сусрет разговорима светских лидера о клими који се одржавају у Дурбану-Јужна Африка од 28.новембра до 9. децембра 2011.године, Градска општина Палилула и Медијска еколошка мрежа Србије–ЕКОполис, са организацијама цивилног друштва, осмислила је програм активности које имају за циљ јачање грађанске иницијативе и образовање становништва у области заштите животне средине и одрживог развоја. Након изложбе фотографија и инсталација Драгана Видојковића, која је отворена у Европском кутку, одржане су и две акције уређења простора у насељима „Делијски вис“ и „Ледена стена“. У име руководства општине Палилула организаторе и учеснике ових активностио је обишао Бобан Микић, члан Већа општине.

Предузетници подржани у оквиру ХЕЛП-овог пројекта “Смањење сиромаштва кроз подршку локалном одрживом развоју у јужној Србији”, своју обавезу друштвено корисног рада остварили су радном акцијом, 3.децембра, на локацији Делијски вис, на потезу између улица Вељка  Петровића, Милунке Савић и Француске, изнад Старог војничког гробља и 4.децембра на локацији спомен парка Бубањ. У сарадњи са Градском општином Палилула, организациоја ХЕЛП је прихватила активност уређења простора која ће становницима околних зграда у насељу Делијски вис, омогућити коришћење безбедне зелене површине за одмор, док је у парку Бубањ подржан позитиван пример и напоре градске општине Палилула да се сачува околина. ХЕЛП је у својим развојним пројектима у Србији до сада подржао 3896 клијената који су испунили своје уговорне обавезе, а то значи да су, поред осталог, ови људи уложили 48.700 сати, односно поклонили 2029 дана обављајући активности за добробит локалне заједнице, од занатских радова попут ситних поправки у школама, домовима, и установама до уређења на инфраструктурним објектима и локацијама.

Акцијачишћења “мале шумице”, која се простире по ободу Спомен парка “Бубањ”, између основе школе „Бубањски хероји“ и Специјалне школе „Бубањ“, на Леденој стени је пример велике упорности и солидарности грађана. Овог викенда радило се на уклањању пањева, заосталог корења дрвећа и ситног растиња. У пројекту претварања овог простора у паркић учествовали су: чланови удружења пензионера М.К. Ледена стена, друштвено одговорна фирма-ХИДРО ШКОРПИОН, чланови и волонтери удружења “Плућа Ледене стене-ПУЛС“; радници ЈКП “Медијана“ Ниш, ЕКОполис мрежа.

Волонтери из Ниша упутили су захтев-поруку светским лидерима који учествују у раду Конференције ОУН о клими у Дурбану, да се узроци глобалних климатских промена морају хитно решавати. „Ми овом акцијом у Нишу дајемо мали допринос заштити озонског омотача, спашавањем шуме и парка Бубањ у Нишу од уништавања-изјавили су за еко мрежу ЕКОполис, волонтери, учесници ове добровољне активности.

Под покровитељством Града-Градске општине Палилула, у Европском кутку у Нишу, Милан Ђурђевић, председник Скупштине општине Палилула отворио је изложбу фотографија и инсталација «Зелени изазови ЕКОПОЛИСА»; одржана је трибина о нуклеарном отпаду и премијерно приказан документарни филм о депонији отпада у руднику Габровница, који је настао у продукцији Медијске еколошке мреже Србије-ЕКОполис сарадњом са Едукативним центром, Радио станицом  у Књажевцу и Зеленима Србије.

Галерију слика можете погледати овде.